Mozgáson át a megértésig

Amióta csak az eszemet tudom a hagyományos iskolai rendszer lineáros vonalán sajátítom el az ismereteket. Hallgatok amikor más mesél a tapasztalatairól, meggyőződéséről és jegyzetelem, mint naiv kislány a próféciát. Gondolkodnom nem kell, hiszen mindent készen kapok, de valahol talán belül én is érzem, értem amiről mesélnek.

A NEF tanfolyam első óráin azonban megdöbbentett, hogy nem kész elképzelésekkel várnak, hogy mit kellene éreznem, miközben mozdulok. Először nehéz volt nem jegyzetelni és nem logikus formában ismételni magamban a gyakorlatok egymásutániságát. De kitartottam! Nem írtam le és nem kerestem a logikát benne. Elkezdtem a testemre figyelni, hogy vajon, ha nem fejből irányítom, merre visz. Emlékezett majdnem minden mozdulatra. Elképedten álltam a testem tudása előtt.

Többször megfordult a fejemben, hogy azért leírom, hogy biztos ami biztos meglegyen a formagyakorlat, de kitartottam.  Volt, hogy elrontottam az otthoni gyakorláskor, volt hogy egy-egy mozdulat után lefagytam és hiába ismételtem nem emlékeztem merre kell fordulni. Aztán gyakoroltunk együtt hétről-hétre, ismételtünk minden órán és megszületett. Bennem és általam. Tudtam, hogy ez tényleg nekem szól. Szinte felkiáltottam amikor először éreztem a melegséget tenyereimben, a közösség erejét. Nem kellett leírás, sem megerősítés, hiszen a forma megtalálta helyét az életemben. A mozgás öröme, a saját felfedezések, rácsodálkozások útja hívott és tanított önmagam szeretetére.

Mennyivel másabb megélni, átélni mindazt, ami bennem van ahelyett hogy mások tapasztalásait és elvárásait akarnám görcsösen a magamévá tenni… A NEF erre is megtanított. Bízni magamban, türelemmel lenni testem iránt, bevárni, megvárni amíg bennem születik meg az érzés, a gondolat. Amikor azt mondom önbizalmat adott és egyfajta magabiztosságot nőiségemben, erre gondolok. Önmagammal egyensúlyban, önazonos módon mozdulok azóta nem csak a jóga szőnyegen, hanem az életben is. Hiszen ez életforma, nem csak egy mozgásforma.

Éld át Te is!

[contact-form][contact-field label=’Név’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mail cím’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Honlap’ type=’url’/][contact-field label=’Hozzászólás’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]